Zabijačka – perla české tradice


Rituál zabijačky je spojen s porážkou prasete, které se pak zpracovává na nejrůznější tradiční pokrmy. Ty se podávají nejenom během zabijačky, ale i při tradičních českých oslavách, rodinných setkáních a slavnostech. Podívejme se blíže na fenomén zabijačky, na to, jak probíhá a jaký je její význam v české společnosti. Zabijačky mají v české kultuře dalekosáhlou historii, která sahá až do středověku. Původně se spojovalo porážení prasat obdobím, kdy je třeba se zásobit na zimu. Prase se považovalo za velmi cenný zdroj potravy, která se dala uchovat po dlouhé měsíce. Postupně získal akt zabijačky spíše oslavný a rituální punc, při kterém se scházela celá rodina nebo i celá vesnice.

pečené maso

Nejčastěji se dříve konávala v období po Vánocích, či v období kolem Masopustu, aby se spojila s obdobím, které je typické pro setkávání se se svými blízkými. Jak taková zabijačka probíhá? Obvykle začíná velmi brzy ráno. Rituály a zvyky spojené se zabijačkou se liší dle toho, v jakém regionu se odehrává. Nejprve se prase porazí, poté se maso zpracovává. Jedná se o velmi náročný úkol, který většinou dělá zkušený řezník. Během zabijačky si lidé pochutnávají na jídle, které se z prasete připraví. Jaké jsou typické pokrmy, které se konzumují během zabijačky?

vepřové

Jitrnice

Jitrnice se tvoří z různých částí prasete. Základem je mleté maso, játra a rýže či jiná obilovina. Obvykle se uvaří a konzumují se jak teplé, tak studené.

Jelítka

Jelítka jsou podobná jitrnicím, ale místo rýže obsahují krupici. Často se podávají pečené či smažené, nejčastěji doplněné o kysané zelí.

Tlačenka

Tlačenka obsahuje kousky masa a vnitřnosti prasete, které se zalejí želatinou. Obvykle se podává studená, doplněná o ocet a cibuli.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka je velkou pochoutkou. Jedná se o silný vepřový vývar, který obsahuje velké množství koření a kousky masa. Obvykle se doplňuje i o vařené kroupy.

Uzené maso

Uzené maso je nezbytnou součástí zabijačky. Obvykle se podává doplněné o hořčici, křen a čerstvý chleba.

Věděli jste, že zabijačky se můžete zúčastnit i v rámci firemní akce? Penzion Rzehaczek poskytuje zabijačku na objednávku https://www.rzehaczek.cz/cs/firemni-akce/, kde si můžete užít nevšední tradiční zážitek se svým pracovním týmem.

Zabijačka – perla české tradice


Rituál zabijačky je spojen s porážkou prasete, které se pak zpracovává na nejrůznější tradiční pokrmy. Ty se podávají nejenom během zabijačky, ale i při tradičních českých oslavách, rodinných setkáních a slavnostech. Podívejme se blíže na fenomén zabijačky, na to, jak probíhá a jaký je její význam v české společnosti. Zabijačky mají v české kultuře dalekosáhlou historii, která sahá až do středověku. Původně se spojovalo porážení prasat obdobím, kdy je třeba se zásobit na zimu. Prase se považovalo za velmi cenný zdroj potravy, která se dala uchovat po dlouhé měsíce. Postupně získal akt zabijačky spíše oslavný a rituální punc, při kterém se scházela celá rodina nebo i celá vesnice.

pečené maso

Nejčastěji se dříve konávala v období po Vánocích, či v období kolem Masopustu, aby se spojila s obdobím, které je typické pro setkávání se se svými blízkými. Jak taková zabijačka probíhá? Obvykle začíná velmi brzy ráno. Rituály a zvyky spojené se zabijačkou se liší dle toho, v jakém regionu se odehrává. Nejprve se prase porazí, poté se maso zpracovává. Jedná se o velmi náročný úkol, který většinou dělá zkušený řezník. Během zabijačky si lidé pochutnávají na jídle, které se z prasete připraví. Jaké jsou typické pokrmy, které se konzumují během zabijačky?

vepřové

Jitrnice

Jitrnice se tvoří z různých částí prasete. Základem je mleté maso, játra a rýže či jiná obilovina. Obvykle se uvaří a konzumují se jak teplé, tak studené.

Jelítka

Jelítka jsou podobná jitrnicím, ale místo rýže obsahují krupici. Často se podávají pečené či smažené, nejčastěji doplněné o kysané zelí.

Tlačenka

Tlačenka obsahuje kousky masa a vnitřnosti prasete, které se zalejí želatinou. Obvykle se podává studená, doplněná o ocet a cibuli.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka je velkou pochoutkou. Jedná se o silný vepřový vývar, který obsahuje velké množství koření a kousky masa. Obvykle se doplňuje i o vařené kroupy.

Uzené maso

Uzené maso je nezbytnou součástí zabijačky. Obvykle se podává doplněné o hořčici, křen a čerstvý chleba.

Věděli jste, že zabijačky se můžete zúčastnit i v rámci firemní akce? Penzion Rzehaczek poskytuje zabijačku na objednávku https://www.rzehaczek.cz/cs/firemni-akce/, kde si můžete užít nevšední tradiční zážitek se svým pracovním týmem.